Náš příběh
Příběh Jany
Jsem tu pro lidi, kteří rádi sdílí informace a zkušenosti. Sdílet všechno, co se nám osvědčilo v životě, považuji za přirozené. Vždyť přírodní medicína vznikla právě na přirozené podstatě: „Nechť se jídlo stane tvým lékem a lék tvým jídlem.“ Hippokrates.
Všichni sdílíme vše, co máme léty vyzkoušené a co funguje. Lepší je zaměřit se na zdraví, nikoli až na nemoc. Na uzdravení, nikoli na pouhé potlačení symptomů. Využití prevence, nikoli až léčení. S využitím všech přirozených principů života: přírodního harmonizujícího jídla, přirozeného pohybu, smysluplné práce, setkání s přáteli a v neposlední řadě etických hodnot. Nic nadbytečného, vše dohromady patří k sobě a žije jako celek. To mi dělá radost a tento princip celku se promítá do mého života.
Narodila jsem se s příjmením Zelená, které ladí s mým ekologickým založením a šetrným vztahem k přírodě. Nejraději jsem pobývala u babičky na statku a mým snem bylo žít v blízkosti přírody v útulném domku se zahradou. A ještě v blízkosti lesů, luk a polí, na to nesmím zapomenout. Ve škole mě bavila biologie, která se promítala do teorie výživy člověka. Zlomový byl okamžik, kdy jsem od kamaráda slyšela větu: „Co víš o zdravé výživě v oblasti makrobiotiky?“ Tím se odstartovala vášnivá cesta plná pokusů a omylů, která vede, dnes již bez výživových extrémů, k individuálnímu přístupu směrem k harmonii. Kdykoli jsem vybočila z rovnováhy, tělo se hned ozvalo a komunikovalo nemocí. Začala jsem makrobiotikou a pokračovala profesí vedoucí stravování a zároveň učila v mateřské školce. Všechny stravovací nedostatky jsem okamžitě viděla v praxi. Školský systém a stravovací normy tehdy nedovolovaly v dětských zařízeních experimentovat (dnes už je naštěstí jiná doba). A tak bylo mým cílem svobodnější povolání.
Postupně se mi k cíli dařilo nacházet cestu. Pořídila jsem si nejprve malý obchod se zdravou výživou a velkou lednicí, kde se vyjímalo tofu a mnoho dalších dobrot, vitamíny naskládané v policích, doplňky pro sportovce a pro celou rodinu. Pak jsem pochopila, že celistvé potraviny fungují lépe, než izolované doplňky. Ke sdílení tohoto „objevu“ jsme pronajímali prostory pro lékařské přednášky a účastníky kurzů. Je to již více než 20 let, co provádím další zájemce svými zkušenostmi s podnikáním v oblasti zdraví. A v posledních letech bydlíme ve vysněném domku se zahradou a dokonce i klubovnou, kam vás rádi pozveme.
Co bude dál? Všechno jídlo si vařím a peču sama (žádné chemické polotovary) a ráda se o svou radost podělím i s ostatními, třeba při výživových kurzech a školeních s tématem, jak podnikat v oblasti zdravého životního stylu. Chci se podělit o své zkušenosti na blogu a živých seminářích. Buďte srdečně vítáni v našem zeleném světě!
Příběh Mirka
Příroda nás vede ke zdravému životu i myšlení...
"Člověk vidí, co chce vidět, a zbytek někdy i z pouhé pohodlnosti ignoruje."
Od malička mě zajímalo pozorovat přírodu i hvězdy, a možná právě ta tajuplnost veškerého navzájem dokonale provázaného fungování světa mě vedla k neustálému zamyšlení se nad tím, zda by nešlo porozumět aspoň některým principům, na základě kterých tento systém pracuje.
Studiem technického učení a jeho dalším rozšiřováním v následné praxi (stavební inženýr) jsem si pouze rozvíjel logické a analytické myšlení. To nyní vnímám především jako dobrou průpravu k vytvoření účinnější rozlišovací schopnosti umožňující přiřazovat poznatkům tu správnou prioritu, která vždy zvyšuje lepší orientaci a efektivnost při jakémkoliv studiu. Ne nadarmo stará moudrost říká, že je nutné umět oddělovat zrno od plev, zvláště pak v dnešní internetové době plné „zaručených" zpráv. Proto je nyní o to více potřebné si vzpomenout i na další starověkou moudrost „qui bono", komu je to ku prospěchu.
Přirozená zvídavost mě již v teenagerovském věku také vedla ke čtení knih zabývajících se mystikou přírody a vesmíru, jako byla třeba kniha Jitro kouzelníků či knihy od autorů Ludvík Souček a Erich Von Dänniken.
Teprve ale až v době, kdy jsem se seznámil s gastrofyzikou vzhledem k biopotravinám, se u mne všechny touhy po poznání jaksi spojily a začalo mě to více vtahovat do oblasti týkající se našeho zdraví. Najednou jsem s údivem zjistil, že jsem se vlastně dostal nejblíže k pochopení přírody a fungování toho celého biologického systému, tedy k tomu, co mě od malička nejvíce zajímalo. Přitom si zároveň uvědomuji, jak důležité je náš materialistický a redukcionistický pohled na svět, ve kterém jsme od malička vychováváni, spojit s objektivním celostním nadhledem, který možná pro někoho může být i těžko pochopitelný až skoro mystický. Je to ale potřebné při snaze porozumět přírodním zákonům, které i přes současnou vysokou technologickou úroveň jsou stále nad úrovní našeho chápání. Pokora k tomu, kdo tento úžasně dokonalý systém vymyslel, je to, co nám bohužel často chybí.
Čas věnovaný studiu zeleného zdraví se proto pro mě nyní stává jakýmsi naplněním smyslu mého žití na této planetě. Rád bych se pokusil zaujmout i někoho dalšího, aby se také zabýval těmito myšlenkami a uvědomil si přitom, že zdraví má každý ve svých rukách a že naopak nevědomost způsobuje nemoc. A kdyby se tohle podařilo, tak budu mít třeba potom i hezký pocit, že jsem tu nebyl zbytečně...
... věřím ve zdravý rozum, který nám může poodhalit smysl všeho ostatního...
... čím více toho budeme znát, tím méně budeme pracovat na ty, kteří toho ví více než my...
Kdo z našich stávajících zákazníků a spotřebitelů by měl zájem dozvědět se něco více o smyslu zdravých potravin, včetně doporučení na produkty té nejvyšší kvality, může se zúčastnit našich kurzů.