Každý si asi řekne, proč bych měl kvůli lepšímu zdraví jíst více rostlinné stravy a proč zrovna v podobě zelených potravin, jako je ječmen a chlorela?

Podívejte se na několik důvodů, těch nejvýznamnějších, které jsem vyhledal z publikovaných odborných článků za vás. Začneme historií, jak se měnilo složení naší stravy, a porovnáním obsahu kompletní rostlinné stravy s obsahem stravy z masa a upravené rafinováním (převzato z knihy Tomáše Kašpara – „Nespěchejte do rakve“).

Co se týče doporučované skladby naší stravy, tak se sice názory výživových poradců často v mnohém liší, ale v jednom se přece jen vzácně shodují, a to na minimálním podílu rostlinných produktů, který je ve všech výživových potravinových pyramidách uváděn vždy více než poloviční (viz třeba obr. níže).

Do třetice je třeba si uvědomit další známou skutečnost, kdy již v roce 1930 švýcarský doktor Paul Kouchakoff prokázal, že je-li vařeného jídla ve stravě více než 51 % dochází k leukocytóze, k reakci bílých krvinek díky poplachu imunitního systému, aby ochránil organismus před cizorodými látkami, protože náš imunitní systém tím ztrácí svou rozlišovací schopnost a vyhodnocuje vzniklý stav, tedy takové jídlo už přestává být potravinou.

Jako poslední je třeba zdůraznit především nutnost konzumovat kvalitní zeleninu i ovoce, což v případě jejího nákupu v běžných obchodech bývá problém vzhledem k jejich průmyslovému pěstování na polích s půdou poznamenanou letitým používáním chemických hnojiv a herbicidů kvůli dosažení vyšších výnosů - viz tabulka poklesu minerálních látek a vitamínů:

Důvodů lze najít jistě i více a budu je také v dalších článcích postupně popisovat. Ovšem již z výše uvedeného je zřejmé, že pro tvorbu našeho zdravého jídelníčku s potřebným množstvím zeleniny, nejlépe v bio kvalitě, je dobré zařadit pravidelné užívání mladého ječmene a chlorely. Jejich kvalita výroby byla řádně kontrolována a produkty pravidelně laboratorně testovány, protože teprve takové výrobky představují více než rovnocennou alternativu pestré zelenině v bio kvalitě (viz článek o složení ječmene a chlorely). Ty navíc kromě dodání potřebného množství živin umí náš organismu také čistit od většiny toxinů získaných z průmyslově vyráběných potravin.

Výhodou pak může být i ušetřený čas za pohodlnější konzumaci jednoduše namíchaného nápoje z ječmene a tablet chlorely. Oproti neustálému shánění čerstvé zeleniny v bio kvalitě, jejím omývání a přípravě, a to zvláště v dnešní uspěchané době, kdy volný čas je tak vzácný artikl. V případě pití mladého ječmene, kde při jeho výrobě byla použita taková technologie, při které nebylo dosaženo teploty více než 31 °C, máte také zaručeno, že získáváte enzymaticky aktivní nápoj zaručující tolik potřebný podíl syrové zeleniny ve skladbě naší stravy.

Ze zdravotního hlediska jsou sice ječmen a chlorela zařazovány mezi potravinové doplňky, nejde však jen o nějaké multivitamíny či o umělý slepenec vybraných aktivních látek z přírody, jako tomu standardně bývá u doplňků stravy prodávaných v lékárnách. V tomto případě se jedná o kompletní rostlinné produkty, které vytvořila přímo sama příroda pro nás v takové kombinaci navzájem působících látek, která je pro naše tělo nejlépe vstřebatelná. Proto jsou v současnosti oba produkty také zařazovány příhodněji mezi superpotraviny.

Chlorella - zelené potraviny

Chlorella pyrenoidosa

Je jednou z nejlepších superpotravin na světě, je to mikroskopická jednobuněčná sladkovodní zelená řasa, pro představu o velikosti jako je červená krvinka. Každých 24 hodin se dovede čtyřikrát obnovit, takže je to nejrychleji rostoucí rostlina na zemi. NASA při zkoumání různých způsobů výživy astronautů při cestách do vesmíru zjistila, že právě tato potravina je natolik plnohodnotná, že lidské tělo může pouze na ní jako jediné stravě přežívat delší dobu. Při výrobě je ale tepelně upravována, takže není enzymaticky aktivní.

Mladý ječmen - zelené potraviny

Mladý ječmen

Prášek pro míchání nápoje z mladého ječmene vzniká vylisováním, odstraněním vlákniny a následným mžikovým sušením ve sprejové sušičce, přitom pro spotřebitele je důležité, aby při zpracování nebyla překročena teplota 31 °C a nápoj byl tak enzymaticky aktivní. Na trhu se vyskytují ale dva rozdílné druhy produktů, ze kterých se míchá nápoj z ječmene. Druhým je prášek vzniklý méně náročným způsobem výroby, a to jemným drcením sena, který pak obsahuje i vlákninu. Ta sice ve střevech zvyšuje čistící účinek, nevýhodou však je nižší stravitelnost, protože lidský organismus travní vlákninu dokonale nenaruší, na rozdíl od býložravců.

Synergie

Účinek chlorelly a mladého ječmene se nesčítá, ale násobí