Chlorella pyrenoidosa

Chlorella - zelené potraviny

Je jednou z nejlepších superpotravin na světě, je to mikroskopická jednobuněčná sladkovodní zelená řasa, pro představu o velikosti jako je červená krvinka. Každých 24 hodin se dovede čtyřikrát obnovit, takže je to nejrychleji rostoucí rostlina na zemi. NASA při zkoumání  různých způsobů výživy astronautů při cestách do vesmíru zjistila, že právě tato potravina je natolik plnohodnotná, že lidské tělo může pouze na ní jako jediné stravě přežívat delší dobu. Při výrobě je ale tepelně upravována, takže není enzymaticky aktivní.

Na začátku byl příběh

Pan Ryuseki Nakayama sloužil v japonské armádě v letech 1936 až 1945 a v krutých podmínkách japonsko-čínské války prožil choroby jako tyfus, malárie, neuralgické bolesti, úplavice a cholera. Kvůli revmatismu a pakostnici nemohl chodit bez pomoci hole. V roce 1965 mu pak byla zjištěna rakovina žaludku. Po odebrání dvou třetin žaludku mu začaly jako při dominovém efektu přibývat další nemoci. Vysoký tlak, diabetes, srdeční selhání a následující rok byl hospitalizován s krvácením do mozku. Při propouštění ho lékař vyzval, ať si dá do pořádku poslední lidské věci dřív, než bude pozdě.

Krátce nato mu přítel doporučil chlorelu. Pan Nakayama ji začal užívat bez valné důvěry v její schopnosti, ale překvapivě za 20 dní už začal pociťovat fyzickou úlevu. Zcela zmizela bolest v ramenou a nohou, po měsíci ustoupila i bolest žaludku. Po 6-ti měsících zmizela většina bolestivých projevů, kromě pakostnice, ale i ta po 3 letech zmizela a on se cítil jako zdravý člověk. To už moc dobře věděl, čemu vděčí za své uzdravení, proto zbytek života věnoval výzkumu a šíření této zelené potraviny. V Japonsku tak byla založena Chlorelová léčebná asociace, jejímž přičiněním vznikly mnohé vědecké práce o chlorele.

Základní přednosti

Obsahuje více chlorofylu a nukleových kyselin ( DNA a RNA ) než kterákoliv známá rostlina. Chlorela obsahuje až 60 % bílkovin, což z ní činí z ekologického hlediska zdaleka nejefektivnější způsob získávání proteinů. Díky velkému obsahu chlorofylu zůstává její bílkovina zásaditá, což urychluje regeneraci organismu z každodenního opotřebení a po sportovní aktivitě. Je v ní bohatě obsažen vitamín B12, který je v rostlinné říši jinak těžko dostupný a tedy i pro vegetariány, kteří tak trpí jeho nedostatkem, takže chlorela jim ho může poskytnout v přírodní podobě namísto průmyslově vyráběných tablet a to v dostatečném množství přesahujícím několikanásobně doporučovanou denní dávku. Chlorela obsahuje 19 aminokyselin včetně všech deseti esenciálních ( těch které tělo není schopno samo vyrobit ), takže funguje jako plnohodnotný zdroj bílkovin.

Růstový faktor ( CGF ) nalézající se výhradně v chlorele je sloučenina, která urychluje regeneraci buněk i svalů, zpomaluje stárnutí, podporuje hojení a dokonce dokáže stimulovat opravu tkání i když je hojící mechanismus přetěžován kvůli nepřetržitému stresu. Svým prebiotickým působením v trávicím traktu ozdravuje armádu symbioticky fungujících bakterií, čímž reguluje správnou kvalitu střevní mikroflóry bez nutnosti užívat z vnějšku dodaných živých probiotických kultur. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se ve dne tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí, který se v noci pak mění na melatonin a my lépe usínáme.

Ověření kvality produktu

Jednoduchou kontrolou kvality chlorely je uváděný obsah feoforbidů, který by měl být co nejmenší, v Japonsku, kde je řasa nejvíce užívána, je to limitováno hodnotou 60 mg / 100 g. Jedná se o odpadní produkt chlorofylu zvyšující jeho fotosenzivitu, tím i jeho stáří a bývá známkou nešetrného zpracování. Je to alergující látka, která má škodlivé účinky i na účinnost imunitního systému.

Podezřelé pak je, když někteří výrobci tento údaj ani neuvádí. Zásadnější kontrolu kvality lze ale provést až pod běžným "školním" mikroskopem, kde se teprve dá zjistit, zda byla při výrobě provedena energeticky náročná dezintegrace buněčné stěny, aby vůbec veškeré výše popsané prospěšné látky mohly být našim tělem přijaty a nepolykali jsme jen takový oříšek uzavřený ve skořápce, který projde naším trávícím ústrojím nedotčen.