Přemýšleli jste někdy nad tím, z čeho jsou složené klasické zmrzliny v obchodech nebo u stánků? Víte, co vlastně jíte?
Tak třeba Magnum Classic: Obnovené odtučněné mléko (pozn.: co to asi je???), Cukr, Kakaové máslo, Zahuštěná syrovátka, Kokosový olej, Kakaová hmota, Glukózový sirup, Glukózo-fruktózový sirup, Sušené plnotučné mléko, Máselný tuk, Emulgátory (E471, sójový lecitin, E476), Stabilizátory (E410, E412, E407), Kousky vanilkových lusků, Aromata (pozn.: Jaká???), Barvivo (E160a).
Nebo Opočenská s příchutí vanilky: voda, sušené plnotučné mléko, cukr, E472 – Estery mono a diglyceridů mastných kyselin a, b, c, d, e, f, E466 – Karboxymethylcelulóza, E412 – Guma guar, E407 – Karagenan, mléko odstředěné sušené, E100 – Kurkumin, ethylvanilin – aroma (pozn.: kdepak je ta přírodní vanilka???), E101 – Riboflavin.
No tedy, k čerstvé přírodní potravině to má hoooooodně daleko…(jak píše p.Brouček, kterému děkuji za inspiraci a podklady k tomuto příspěvku).
A přitom výroba domácí zmrzliny pouze z čerstvých surovin je mimořádně jednoduchá. Navíc zmrzlina je vynikající a dává vám možnost experimentovat s chutěmi. Proč to nevyzkoušet?
Suroviny: čerstvé zralé ovoce – banány, ananas, mango, broskve, meruňky, nektarinky, jahody, maliny, borůvky, atd. Můžeme i kombinovat. Nakrájet na kousky, zamrazit a pak rozmixovat.
Zdobení a dochucení: zmrzlinu můžete posypat nastrouhanými/nadrcenými ořechy (vlašské, lískové, apod.), nazdobit různými plody, dochutit malým kouskem vanilkového lusku, domácí kakaovou polevou…a podobně. Nám chutná sorbet bez polevy, tak jak je…
Dobrou chuť!