Opalování – šest věcí, které bychom o něm měli vědět

LÉTO BUDIŽ POCHVÁLENO! Pro mnohé z nás je představou pohody plné teplých dní, strávených u vody a opalování na sluníčku. Čekali jsme na to přece celý rok! Nedostatek slunce v nás vyvolává pocity únavy a deprese. Naopak nadměrné slunění vede k předčasnému stárnutí kůže. JAK SE NEJÚČINNĚJI CHRÁNIT?

Stejně důležitá jako kvalitní opalovací krémy je i “vnitřní kosmetika”. Je šest důležitých věcí, které bychom o opalování měli vědět.

1.) ANTIOXIDANTY jsou jedním z přírodních prostředků, které pomáhají v ochraně kůže. Ideálně je získáme přirozenou formou z bio zeleniny/ověřené v kvalitě – chlorella a ječmen Green Ways.
Jejich hlavní funkcí je ochrana organismu proti volným radikálům, které mají nejen negativní vliv na stav kůže, ale oslabují také imunitu, ničí klouby a v neposlední řadě zvyšují riziko vzniku rakoviny. Antioxidanty právě váží tyto volné radikály a tím neutralizují jejich negativní působení. Dále dodávají pokožce látky pro zachování pružnosti a některé podporují tvorbu melaninu a urychlují opálení.

2.) K nejúčinnějším antioxidantům patří KAROTENOIDY. Ukládají se v kůži a vytvářejí vrstvu pigmentu, který chrání spodní vrstvy pokožky před poškozením UV zářením. Tak vzniká účinný filtr, který zamezuje proniknutí škodlivých paprsků k citlivým spodním vrstvám pokožky. Kůže díky tvorbě pigmentové vrstvy dostane bronzové zabarvení bez rizika vystavení nadměrnému opalování.

3.) Nejznámější a nejpopulárnější karotenoid je BETA-KAROTEN. Ten nabízí obchodní řetězce řadu let, ovšem bohužel izolovaný v tabletách jako potravinový doplněk. Bez ostatních návazných přírodních látek svou funkci ovšem nemůže plnit. Je důležité vědět, že je lepší dát přednost přirozeným principům a potravinám, které obsahují celou řadu přírodních karotenoidů před přípravky, které obsahují pouze syntetický betakaroten. Odborníci potvrzují, že kombinace různých druhů karotenoidů je v ochraně organismu účinnější než jen samotný betakaroten a navíc syntetický betakaroten negativně ovlivňuje vstřebávání ostatních karotenoidů.

4.) Možnosti SYNERGIE fungují pouze v přírodních vazbách celistvých potravin.
Už Aristoteles ve své „Metafyzice“, vyjádřil myšlenku: „Celek je víc než jen součet jeho jednotlivých částí.“ Moderní věda vytvořila umělou výživu. Izolovala jednotlivé účinné látky, zároveň s ní ale vytvořila i „umělé problémy. Jestliže nám v jídelníčku chybí jedna látka, tak nám téměř stoprocentně chybí i její nutriční kamarádi.
Má smysl výběr jednotlivých antioxidantů a jejich dokupování?
Máme snad pokaždé, když objevíme novou souvislost nakupovat další drahé monoprodukty?
Od toho je moudré ustoupit stejně, jako se ustupuje od umělé výživy kojenců ve prospěch přirozeného kojení.

5.) Kromě antioxidantů lze v chlorelle a ječmeni využít v letních měsících z minerálních prvků HOŘČÍK A ŽELEZO, jejichž nedostatek může mít za následek vznik zarudlé jemné pokožky při opalování, která pálí a je nepříjemně napnutá. CHLOROFYL navíc urychluje hojení již zarudlých oblastí kůže. Ječmen a chlorella smíchaná s vodou a aplikovaná na postižená místa zevně příjemně chladí a zklidňuje pokožku.

6). Rozumné opalování je tedy v každém případě prospěšné. Dle odborníků stačí jen 20min.
k doplnění vitamínu D. Naopak přílišné slunění má následky opačné. Kůže každého člověka reaguje na sluneční paprsky individuálně. Tabulku čtyř základních fototypů je k dispozici na internetu. Obzvláště nebezpečné je sluneční záření pro citlivou dětskou pokožku. Kojenci by přímému slunečnímu záření neměli být vystaveni vůbec. U právě narozených dětí se teprve tvoří přirozená ochrana proti UV záření. Batolata by na slunci měla být maximálně 1 hodinu denně při hrách a koupání. Tedy v žádném případě ne tak, jak to děláme my dospělí – lehnout si a slunit se.

V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že volné radikály se mohou v těle objevit, i když se neopalujeme a chráníme sebe i děti, před sluníčkem ve stínu.

Komentáře