Chlorella - zelené potraviny

Chlorella a rakovina

Účinek chlorely je dán schopností zvyšovat počet a aktivitu obranných bílých krvinek, které jsou schopny rakovinové buňky efektivně likvidovat. Složení buněčné membrány chlorely je velmi podobné jako u bakterií a plísní majících protirakovinný účinek, obsahuje totiž stejný polysacharid, jenž výrazně podporuje imunitní systém. Na protirakovinných účincích se významně spolupodílí i vysoký obsah chlorofylu a dále pak zejména vitamínu A a beta karotenu. Je prokázáno, že u nádorových onemocnění mají postižení jedinci nižší hladinu vitamínu A i beta karotenu než zdravá populace. Navozený intenzivní antioxidační proces má vliv nejen podpůrně léčebný, ale především preventivní.

Rakovina je patologický proces, během něhož se tvoří nové buňky, které jsou většinou méněcenné a rychle umírají. Sekrece z odumřelých buněk ( čili z nekrotizující nádorové tkáně ) je pro organismus jedovatá a je nutné ji rychle eliminovat a vyloučit. Urychlením odstraňování těchto látek z organismu se v boji s tímto velmi vážným onemocněním vlastnímu imunitnímu systému uleví. Chlorela stimuluje játra k vyšší detoxikační činnosti a zároveň svojí buněčnou stěnou čistí organismus od rakovinných buněk a urychluje střevní peristaltiku. Tak vlastně organismus chrání i před vznikem druhotných nádorů – metastáz. Díky svému složení a schopnosti podporovat a urychlovat hojivé procesy v našem organismu je chlorela nesmírně důležitá také jako součást klasické léčby pomocí chemoterapie a radioterapie. V těchto případech pomáhá tyto velmi agresivní klasické léčebné metody lépe snášet.

( čerpáno z knihy V. Rathouského – Chlorella pyrenoidosa – shrnutí provedené MUDr. M. Lacinou na základě studií )

 

Komentáře