Tempura není nic jiného než řízeček, pěkně křupavý a šťavnatý. Květen je pro přípravu divokých tempur přímo stvořený. Nasbírejte si mladé listy kopřiv, pampelišek, jitrocele, kontryhelu či bršlice a nakrájejte plátky zeleniny. Připravte si těstíčko z hrachové mouky s trochou vody, soli a pepře, případně přidejte česnek. Omyté a okapané lístky a kusy zeleniny v těstíčku postupně celé obalte a smažte v rozpáleném oleji na pánvi. Poté nechte odležet na ubrousku.
Výborně chutnají s pikantnějším dipem například z ředkviček nebo pokapané citrónovou či zázvorovou šťávou.
Tvrdší zeleninu (brokolice, květák) předem lehce povařte ve vodě nebo páře, aby trochu změkla, ostatní nakrájejte na kolečka či plátky. Smíchejte hrachovou mouku s vodou, osolte, opepřete a vytvořte těstíčko hustší konzistence. Kousky zeleniny namočte do těstíčka a ze všech stran obalte.
Rozpalte na pánvi větší vrstvu oleje a postupně osmažte z obou stran do zlatova. Podávejte s vařenými nebo pečenými brambory, bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Tip: Do těstíčka můžete přidat česnek, chilli, papriku nebo další koření, čímž získá pikantnější chuť.